אם קראתם את הכתבה הראשונה בסדרה ובחרתם לעבור לגור בתאילנד (או ליתר דיוק, אם אתם קוראים את הכתבה הזו, לבנגקוק), וגם אם אתם רק מגלגלים את המחשבה הזו בראש – בטח חשבתם על כמה זול יותר יהיו החיים. אז נכון, תאילנד היא זולה יותר מישראל בכמעט כל דבר שאפשר לחשוב עליו, אבל כמה בדיוק? לפני שאתם מודיעים לבוס שהוא יכול ללכת לחפש, ושאתם חיים על החסכונות שלכם מעכשיו, כדאי שתכירו את המספרים. אגב, אם עבודה "מהבית" (כלומר עבודה אונליין שאפשר לעשות מכל מקום) היא החלום שלכם, אולי כדאי שתשקלו לעבור דווקא לצ'יאנג מאי, שם המחירים ידידותיים אפילו יותר. צ'יאנג מאי הפכה בשנים האחרונות למוקד משיכה עבור מערביים שעובדים אונליין ומוצאים בית בבתי הקפה הנינוחים של העיר המוקפת בירוק. אבל אנחנו מדברים על בנגקוק, והנה המספרים שאתם צריכים להכיר.
"יוצא שזול ופשוט יותר לאכול שלוש פעמים ביום בחוץ. אם כבר ניסיתם את אוכל הרחוב בתאילנד, אתם יודעים שאין בכך שום פשרה"
עלויות שכירות
בואו נתחיל מעלויות המינימום. אם אתם עוברים לבד או עם בן\בת זוג, ואתם יכולים להסתפק בדירת חדר או בסטודיו, תשלמו בממוצע כ-20 אלף באט בחודש בשכירות (כ-2300 שקל). עכשיו, אנחנו לא מדברים על דירת חדר מהסוג שאפשר למצוא בארץ תמורת הסכום הזה (מהסוג שבו השירותים הם גם המרפסת). תמורת הסכום הזה אתם יכולים למצוא בקלות דירה חדשה, מרוהטת, בבניין דירות עם שומר, בריכה וחדר כושר, קרוב לתחנות הרכבת באחד האזורים המועדפים שפורטו בכתבה הקודמת. דירת שני חדרים בסגנון דומה תעלה כ-30,000 באט לחודש, וכשמספר החדרים עולה, המחיר יעלה בהתאמה בצורה דומה. שימו לב שבאזורים שאינם נחשבים למועדפים, תוכלו למצוא דירה בחצי מהמחיר הזה. כמובן שניתן למצוא גם דירות יוקרה במחירים מופקעים, אבל אנחנו מדברים כאן על הממוצע.
דוגמה לדירה משודרגת בבנגקוק. מגיעה מרוהטת לחלוטין
עלויות אוכל
מן הסתם, העלויות ישתנו באופן מהותי לפי הרגלי האכילה והבישול שלכם, אבל דווקא לא באופן שבו אתם חושבים. דווקא אם תבחרו לאכול את רוב הארוחות שלכם בחוץ, בדוכני הרחוב הנפוצים כל-כך, אתם צפויים לשלם הרבה פחות מאשר אם תבחרו לשלם. כדי לבשל עם מצרכים שאתם מכירים מהבית, תצטרכו לקנות בסופר עם מוצרים מערביים, שהיבוא שלהם עולה יותר והם יקרים משמעותית ממצרכים מקומיים. גם אם תבחרו לבשל עם מצרכים מקומיים, יחד עם עלויות החשמל, הגז והטרחה שבקניות, יוצא שזול ופשוט יותר לאכול שלוש פעמים ביום בחוץ. אם כבר ניסיתם את אוכל הרחוב בתאילנד, אתם יודעים שאין בכך שום פשרה. אתם יכולים לאכול שלוש ארוחות בריאות, מזינות, ממלאות וטעימות מאוד בפחות מעשרים שקלים ביום. ארוחות במסעדות מערביות, רשתות גדולות, מסעדות יפניות, הודיות וכו', יעלו הרבה יותר (כשלושים שקלים למנה).
אוכל רחוב בתאילנד – יותר זול לאכול בחוץ
עלויות תחבורה
כמובן שאם תעברו לגור בבנגקוק, לא תשתמשו במוניות ובטוק-טוק על בסיס יומיומי. לא רק שהמחירים יקרים בהרבה מהרכבות, אלא שהפקקים האינסופיים הופכים את שתי האפשרויות האלו לכמעט מיותרות בשעות העומס. אם תשתמשו ברכבת העילית (BTS) או ברכבת התחתית (MRT), תחסכו המון על נסיעות, במיוחד אם תשתמשו בכרטיס RABBIT (המקבילה לרב-קו, שמאפשר מעבר בין קווים או נסיעות חופשיות במשך שבוע, חודש או שנה). בחישוב של נסיעות ברכבות ואוטובוסים, יחד עם נסיעה מזדמנת במונית, אתם צפויים להוציא כ-2,000 ולא יותר מ-3,000 באט על תחבורה בחודש.
עלויות בידור ובילויים
אנחנו לא יודעים כמה אתם אוהבים לבלות במועדונים, לשתות אלכוהול יוקרתי ולראות סרטים כל יום בשבוע, אבל כאן החסכון שלכם מצטמצם בהרבה. בנגקוק מפותחת מאוד מבחינת אפשרויות הבידור שלה, והיא לא שונה מכל מדינה מערבית בשפע ובאיכות המוצרים שלה – והמחירים בהתאם. כרטיס לסרט יחד עם שתייה ופופקורן יעלה בין שלושים לארבעים שקלים לאדם (ברור שאלו לא המחירים האסטרונומיים שאנחנו מכירים בישראל, אבל מבחינת אחוזים – לא מדובר על חסכון אדיר כמו בתחומים האחרים). אלכוהול מיובא "נקנס" במס ייבוא גבוה מאוד בשנים האחרונות, לכם תעשו לכיס שלכם טובה אם תלמדו ליהנות מהמשקאות המקומיים (עד עשרה שקלים לבקבוק בירה או שוט וויסקי).
קולנוע בקניון הפרגון – המחיר בהתאם
אפשרי מאוד לחיות בבנגקוק בתקציב מינימלי של 3,500 שקלים לאדם בחודש (עבור זוג, התקציב לאדם יורד, בגלל החלוקה בשכר הדירה). שימו לב שמדובר על מגורים בסיסיים בלבד, לכן מומלץ להגיע עם תקציב חודשי גבוה יותר, או לשקול לעבור דווקא לצ'יאנג מאי (שם תוכלו לעלות דרגה ברמת החיים עבור סכום דומה). כדי ליהנות מהעיר באמת, מומלץ להגיע עם תקציב חודשי משוער של כ-6,000 שקלים בחודש. אם התקציבים שלכם חגים סביב 10,000 שקלים בחודש, תוכלו להשתדרג מאוד למגורי יוקרה ובילויים תכופים בקלות.