רק בשנה שעברה, בית המשפט העליון בטאיוואן קבע כי הגבלת נישואים לזוגות חד מיניים בלבד, היא בלתי-חוקתית. בית המשפט קבע כי הכרה רשמית בזוגות חד-מיניים תתאפשר באופן אוטומטי החל ממאי 2019 (אם לא קודם לכן, בהחלטת הפרלמנט), ובכך תהפוך טאיוואן למדינה הראשונה באסיה שמאפשרת נישואים חד-מיניים. אבל יכול להיות שתאילנד תעקוף את טאיוואן בדרך לתואר החשוב. על פי פרסום בעיתון התאילנד The Nation, בימים אלו מגיש שר המשפטים הצעת חוק דומה, בשיתוף עם מחלקת הזכויות והגנת החירויות הפועלת במשרד. ההצעה צפויה לעבור לפני הבחירות הבאות לממשלה, שעתידות להיערך בפברואר 2019.

"אין להם בעיה לראות אותנו על במה". מתוך מופע הליידיבויז "קליפסו" בבנגקוק

למעשה, הצעת החוק המקורית הייתה אמורה להיות מוצגת בפני הפרלמנט התאילנד עוד בשנת 2012, אז החל משא ומתן ועריכה של ההצעה. אך בשנת 2014, עם המחאה האזרחית שהפילה את השלטון, ועליית המשטר הצבאי במדינה, נגנזה ההצעה המקורית. בדומה להצעת החוק הנוכחית, גם ההצעה המקורית עוכבה פעמים רבות בגלל התנגדויות מגורמים מסורתיים ודתיים במדינה, שאמונותיהם מתנגדות לנישואים ויחסים חד-מיניים.

"'זה ממש לא צעד פרוגרסיבי עבור הקהילה הלהטבא"קית בתאילנד', אמרה צ'ומפורן טאאנגקליאנג, פעילה למען זכויות הקהילה. 'ההצעה מתייחסת להיבטים טכניים מעטים'"

ההצעה הנוכחית אמורה להקנות לזוגות חד-מיניים הכרה חוקית שונה מעט מהכרה בנישואים, והיא דומה יותר למצב "ידועים בציבור" המוכר בישראל. אותה הכרה מתבטאת בעיקר במתן זכויות הנוגעות לרכוש משותף, ומתן סמכויות מול גורמים רשמיים, כמו למשל בתי חולים. "כשבן הזוג שלי היה בטיפול נמרץ מוקדם יותר השנה, לא הרשו לי לחתום על אף מסמך עבורו, גם כאשר הוא שקע בתרדמת", סיפר ויטאיה סאאנג-ארון, מיוזמי הצעת החוק. "הייתי צריך לחכות שאחיו יגיע מצפון המדינה כדי לחתום על המסמכים, כיוון שאני לא נחשב לבן משפחה, למרות שאנחנו חיים ביחד יותר משנה. הוא נפטר כעבור שבוע בבית החולים, ולא ידעתי על כך עד ששמעתי מאחיו שהתקשר אליי".

מי תהיה המדינה הראשונה באסיה שתאשר נישואים? הפגנה למען שוויון זכויות ביפן

לעומת זאת, הצעת החוק במתכונתה הנוכחית נתפשת על ידי חלקים בקהילה הגאה בתאילנד כלא יותר מעלה תאנה. "זה ממש לא צעד פרוגרסיבי עבור הקהילה הלהטבא"קית בתאילנד", אמרה צ'ומפורן טאאנגקליאנג, פעילה למען זכויות הקהילה. "ההצעה מתייחסת להיבטים טכניים מעטים, ובקושי נוגעת בהיבטים המהותיים באמת של מערכת יחסים חד מינית וההכרה הרשמית בה. אנחנו עדיין לא רואים הכרה אמתית בזכויות של חברי הקהילה, כמו למשל להיות הורים לילדים, או לקבל סיוע בהפריה מלאכותית".

"'זו לא שאלה של שיוויון, אלא שאלה של הומניות. אנשי הקהילה צריכים להיות מזוהים כזוגות לכל דבר'"

דווקא התרבות התאילנדית נחשבת לסובלנית ומתירה מאוד בנוגע לנזילות מגדרית וזהות הומוסקסואלית. זוגות חד-מיניים בציבור הוא מחזה שכיח, מופעים ופסטיבלים מלכותיים רבים כוללים גברים בלבוש נשים, וההכרה שמגזר הוא גמיש ונזיל מגיעה כבר מהמיתולוגיה התאילנדית – הראמאקיאן. הליידיבויז, אולי הפנים המוכרות ביותר של הקהילה הגאה בתאילנד, הם למעשה ההפנמה הטובה ביותר שהקהילה היא חלק אורגני מתאילנד ומהאנשים שמרכיבים את המדינה. מופעי ליידיבויז ודראג (בהם "קליפסו" המוכר) הם אבן שואבת לא רק לקהל גאה, אלא לתיירים מכל הסוגים ומכל העולם.

עם זאת, הסובלנות נפסקת כאשר מדובר על הכרה שווה בענייני חוק ונישואים מודרניים. לכן, פעילים רבים בקהילה מתייחסים לקבלה התרבותית "למראית עין בלבד": "זו הכרה שטחית בזכויות שלנו", מסבירה טאאנגקליאנג, "אנשים מודעים לכך שאנחנו קיימים, ואין להם בעיה לראות אותנו ברחוב או על במה, אבל מה שאנחנו עושים בבתים שלנו, זה עדיין העסק שלהם".

עם זאת, יוזמי הצעת החוק משוכנעים שמדובר על צעד חשוב בכיוון הנכון, כזה שיוביל בעתיד לתיקון שלם ואמיתי ביחס לאנשים מכל הקשת הגאה. "זוגות חד מיניים אינם שונים מזוגות סטרייטים, יש לנו היסטוריה ארוכה ומורשת מכובדת במדינה הזו", אמר סאאנג-ארון, "זו לא שאלה של שיוויון, אלא שאלה של הומניות. אנשי הקהילה צריכים להיות מזוהים כזוגות לכל דבר. החוק הזה יפעל לטובת אותם אנשים, ויקדם הבנה רחבה יותר של המשמעות האמתית של גיוון וקבלת השונה".

לצד הדיון המתמשך, בנגקוק עדיין נחשבת בעיני רבים "הבירה הגאה של אסיה", עם כמות עצומה של מועדונים ואירועים המיועדים לקהילה הגאה. בין המוכרים ביותר ניתן לציין את המועדון "מגי צ'ו" (Maggie Choo's), שפועל כמועדון רגיל בימות השבוע, אך בסופי השבוע מפיק מסיבת ענק לקהילה, עם הופעות ליפ-סינק, דראג מושקע ובעיקר כמות די מטורפת של משתתפים. המועדון סינג סינג ת'יאטר (Sing Sing Theater) מופעל על ידי ולמען הקהילה בכל ימות השבוע, ומשלב בין מועדון לילה לתיאטרון שמשלב את הקהל בהופעות ארוכות ומורכבות, מעוצבות לעילא שמושכות גם את הקהל הסרטייטי לחוויה צבעונית ומיוחדת. בעיר גם עולים מופעי קברט רבים כמו "קליפסו" (גרסת ברודווי, ויש מי שיאמרו גם מעט ממוסחרת) או קברט Playhouse Theater – שמעלים מחזות זמר, ערבי שירה ואפילו מופעי בלט – בכולם משחקים שחקנים ופרפורמרים טרנסג'נדרים.

דברו איתנו