אחת הסיבות המרכזיות שבגינן התיירות לתאילנד נמצאת בעלייה מתמדת (ובמיוחד מישראל), היא הנופים המדהימים שאפשר למצוא בה. אולי "למצוא" היא לא המילה המתאימה, פשוט כי אין צורך לחפש יותר מדי. אם אתם לא בלב בנגקוק, סביר להניח שהנוף הנשקף מהחלון הוא של טבע פראי, ירוק וצפוף. כמעט כל מלון מתגאה בנופים שכאלו, והם מוקד משיכה לתיירים מכל העולם. אבל זו גם הבעיה. לצד העלייה הדרסטית במספר התיירים הגודשים את המדינה של העשור האחרון, המערכת האקולוגית בתאילנד התחילה לספוג מהלומות. הרבה תיירים שווה הרבה לכלוך, זיהום אוויר ובנייה שפוגעת בסביבה. לרוב מתייחסים לנושא כ"בלתי נמנע", אבל טרנד שהתעצב בשנים האחרונות קורא תיגר על התחושה התבוסתנית הזו. יותר ויותר מלונות ידידותיים לסביבה מופיעים ברחבי תאילנד, ומבטיחים לא רק פגיעה מינימלית בטבע, אלא גם שיקום של סביבתם.
"לא תמצאו כאן הרבה הוד והדר, אבל הרבה שלווה דווקא כן. החדרים לא מאוד גדולים, ואין פה יותר מדי נוכחות טכנולוגית, אבל זה בדיוק הקסם"
מחלוצי התיירות האקולוגית – מלון Rabeang Pasak Treehouse
מלון אחד כזה, ומחלוצי תחום התיירות האקולוגית (חפשו Eco Friendly, או Eco Tourism), הוא Rabeang Pasak Treehouse. כעשרים קילומטרים מצפון לצ'יאנג מאי, בקצה כפר קטן ולא מוכר, נמצא מלון שבמבט ראשון אתם עשויים לפספס. כפי שהשם מציע, החדרים כולם בנויים כבתי עץ על צמרות העצים הגבוהים שביער. מה שהתחיל בתור בית עץ אחד עבור משפחה מקומית, גדל לכמעט עשרים "חדרים" לזוגות ולמשפחות. לא תמצאו כאן הרבה הוד והדר, אבל הרבה שלווה דווקא כן. החדרים לא מאוד גדולים, ואין פה יותר מדי נוכחות טכנולוגית, אבל זה בדיוק הקסם. הכפר עצמו מרוחק 40 דקות מכל שוק וכשעה נסיעה מצ'יאנג מאי, כך שתוכלו לבקש מהמלונות ארוחות וקניות בזמן שאתם מתעוררים מאוחר בגובה הציפורים. זו תיירות אקולוגית כפי שניתן לדמיין אותה – הכי קרוב לטבע שאפשר.
תרמנו בבית – מלון Sarojin
לעומת זאת, לא כל המלונות האקולוגיים ימנעו מכם את רמת החיים שסיגלתם לעצמכם (או שלה ציפיתם בחופשה שלכם בתאילנד). כן, יש דרך לשלב בין תרומה לסביבה ובין יוקרה. קחו למשל את מלון The Sarojin. הוא ממוקם בקאו-לאק, צפונית לפוקט, במרכז יער עצום. החיבור שלכם עם בטבע ינבע מהעובדה שתהיו מבודדים לחלוטין. המלון הוא למעשה מעין אי יוקרתי בלב הג'ונגל. החדרים צפים בצמוד לבריכה גדולה, ותוכלו לבחור בחדרים בגודל בינוני ועד חדרי ענק בגודל 215 מ"ר. קחו בחשבון שמדובר על מלון יוקרה, ולכן המחירים נעים בין 1,000 ל-3,500 שקלים ללילה. אם זה משפר את הרגשתכם, דעו שהכסף הולך למי שצריך אותו באמת. המלון זכה במקום השני בתחרות התרומה לסביבה ולקהילה. הוא תורם כספים רבים לפיתוח האזור שסביבו, למקלטים לבעלי חיים, לשיקום חלקים הרוסים ביער ותורם מדי שנה לבתי יתומים באזור. לא רע בכלל.
"גם בבנגקוק, אחת הערים הצפופות ורועשות בעולם, אפשר למצוא אי של שקט וירוק בעיניים"
Bangkok Treehouse – פחות נראה כמו בית עץ, אבל בעיר הגדולה
מפתיע לגלות שלא רק בפרברי תאילנד ניתן למצוא מלונות כאלו, ששמים את הסביבה לפני הבנייה. גם בבנגקוק, אחת הערים הצפופות ורועשות בעולם, אפשר למצוא אי של שקט וירוק בעיניים. הבחירה דלה יותר, אמנם, אבל כלל לא מדובר בפשרה. מלון Bangkok Treehouse נמצא בסמוך לשוק הצף, וגובל בשולי נהר הצ'או-פראייה שחוצה את בנגקוק לשניים. מבחר החדרים פה פונה כמעט לכולם: ממיטות פשוטות תחת כיפת השמיים ועד סוויטות של שלושה חדרים בגובה כעשרה מטרים באוויר. האוכל שתקבלו במלון בכל אחת מהארוחות גודל במיוחד עבורכם, בגינה האורגנית של המלון, וכחלק מהיוזמה לשימור הסביבה, לא תוכלו להגיע אל המלון בשום כלי רכב ממונע. תרגישו חופשיים להגיע באופניים, ברגל או בסירה, לעומת זאת. אפילו התאורה והבישול במקום נעשים באמצעות אנרגיה מתכלה וללא פליטת גזים מזהמים לסביבה.
"מדי יום, עובדי המלון יוצאים לניקוי קו החוף, מבצעים שיקום בשונית שנפגעה בשנים האחרונות ומעבירים כספים לבתי הספר המקומיים"
מי בא לנקות את החוף? מלון Zeavola
ואם אתם מחפשים אפשרות ירוקה בזמן שאתם באיים הדרומיים, חפשו את מלון Zeavola Resort שבקו-פיפי. האי עצמו הוא אחד הנפגעים המרכזיים מתנועת תיירים אינסופית. בדיוק לשם כך שם לו המלון מטרה לשקם את הסביבה ולהיות שונה בנוף המקומי. פשרות על האיכות אין כאן – חמישה כוכבים וחדרים מעוצבים ברמה גבוהה. אבל המלון מתגאה בכך שהוא מתחזק את עצמו מבלי להוות עול על הסביבה כלל. מדי יום, עובדי המלון יוצאים לניקוי קו החוף, מבצעים שיקום בשונית שנפגעה בשנים האחרונות ומעבירים כספים לבתי הספר המקומיים. לצד כל אלו, עדיין תוכלו למצוא בריכה פרטית לכל חדר, מקלחות חיצוניות תחת השמיים וטיפולי ספא מדהימים.
לכל תקציב או צורך, כבר לא כל כך קשה להיות ירוק. ובמדינה כמו תאילנד, זה רק הגיוני.