ישראלים רבים עוברים את תאילנד כולה בלי לטעום אפילו רבע ממנה. זה חבל. למה? כי התפריט התאילנדי מכיל הרבה יותר מרק פאד-תאי שלמדנו להכיר ולאהוב. ובזמן שכבודן של האטריות התאילנדיות במקומן מונח, כדאי לפתוח את הראש ואת בלוטות הטעם לעולם חדש מופלא של טעמים ומרקמים שלא תמצאו בשום מקום אחר. המטבח התאילנדי נע בין ארבעה טעמים מרכזיים: מתוק, מלוח, חמוץ וחריף (איפה המגיב הקרציה שיספר לי שחריף זה לא טעם?). המנות התאילנדיות נשענות על שינויים באיזון בין ארבעת הטעמים האלו, לשם כך גם נועדו ארבע הכוסות הקטנות שמחכות לכם על השולחן במסעדה, יש בהן מלח, סוכר, רוטב חריף ורוטב חמוץ: החריף מאזן את המתוק, והמלוח מאזן את החמוץ. על ידי השילוב שלהם, אתם קובעים את הגרסה הסופית של המנה שהזמנתם. אז עכשיו, כשאתם מוכנים לאזן את המנה שלכם, מה תזמינו?
עכשיו תקראו את הפסקה הבאה ותגידו איך קוראים למנה הזו
מרק תאילנדי – גוי-טי-אוו נאם-סאי (Goy-Tee-Ow Nam-Sai)
אנחנו הולכים פה על קווים כלליים, כי להגיד "מרק תאילנדי" זה קצת כמו להגיד "תזמינו מנה עם אורז". בתוך אותו מרק, יש לכם בחירה בנוגע לסוג האיטריות, סוג הציר שבו הן יצופו וסוג הבשר שילווה אותן בפנים.
מרק צח – נאם סאי (Nam Sai)
מרק חריף – טום יאם (Tom Yam)
אטריות אורז שטוחות ורחבות – סן יאי (Sen Yai)
אטריות אורז דקות – סן לק (Sen Lek)
אטריות ביצים צהובות – סן בה-מי (Sen Ba-Mee)
אטריות שקופות – וון סן (Wun Sen)
עם עוף – גאי (Gai)
עם בקר – נו-אה (Nu-Ah)
חזיר – מו (Moo)
שרימפס – גונג (Goong)
לסיכום – מרחק צח עם אטריות ביצים ועוף = Nam sai sen ba-mee gai. עכשיו לכו תנסו את כל האפשרויות ותודיעו לנו מה הכי טעים.
אנחנו קוראים למנה הזו "שמונים שקל במסעדה בישראל"
מרק חריף עם שרימפס – טום-יאם-גונג (Tom Yam Goong)
לפי הפסקה הקודמת, אתם אמורים להבין לבד מה קורה פה. המנה הזו כל-כך פופולרית בתאילנד, שהיא זכתה לפסקה משלה. עכשיו, תזכרו שכשתאילנדים אומרים על משהו שהוא חריף, כנראה שאתם תגידו עליו שהוא מכאיב לכם ברצון לחיות. פה חריף זה חריף. אבל שילוב הטעמים המטורף הזה, של לימונית, ג'ינג'ר ועלי ליים, עם קצת אורז בצד, שווה את הכאב. המרק הזה מוגש בלי אטריות, ועם הר קטן של שרימפס או בשר סרטנים.
לא בתמונה: איש אדום מבקש כוס מים
סלט פאפאיה – סום טאם (Som Tam)
יה, אתם חושבים לעצמכם, סלט פירות עונתי מרענן. ובכן, לא. ממש לא. זו מנה מדהימה, זה כן, אבל לא מדובר על הסלט פירות של סבתא שלכם. דבר ראשון, הפאפאיה המדוברת מגורדת לתוך הסלט כשהיא עוד בוסר, מה שמעניק טעם חזק וחמוץ, אליה מתווספים השום, פלפלים חריפים, עגבניות, שעועית ירוקה, מיץ ליים, סוכר דקלים ורוטב דגים. כל אלו נכתשים עד דק ונמזגים מעל הפאפאיה. כאן המקום להוסיף אזהרה: הרבה מנות בתפריט התאילנדי הן חריפות במידה, וניתן לבקש אותן פחות חריפות, או להקל על עצמכם עם הרבה מים ואורז. סלט פאפאיה מוכן באופן מסורתי בדרגת חריפות אגדית. אם אתם רוצים הנחה (למרות שאנחנו ממליצים לצלוח את החריפות בשביל החוויה המלאה), בקשו פט ניד נוי (Phet nid noi) – קצת חריף. או, אם אתם רוצים ללכת על בטוח, בקשו שלא יהיה חריף בכלל – מאי פט (Mai phet). לכו על סלט הפאפאיה בתור מנה ראשונה או לצד מנות אחרות, עדיף בשריות.
קומפורט פוד מהמזרח הרחוק – מאסאמאן
מאסאמאן (Massaman)
המאסאמאן הוא למעשה הקארי הצהוב הפופולרי. אין מה לדאוג, רמות החריפות נמוכות מאוד עבור המנה הזו. יש כאן שילוב מעולה של טעמים, יחד עם המרקם העשיר של חלב הקוקוס הסמיך שעליו מתבססת המנה. יחד עם תבלינים מגוונים כמו כמון, קינמון ואגוז מוסקט, התערובת משמשת מרק שבתוכו תמצאו ירקות שורש שונים, בוטנים ולעתים גם עוף או בקר. אם המנה לא מגיעה עם אורז, דאגו לבקש קערת אורז בצד – זו המקבילה המקומית לפיתה ליד החומוס.
סיבה טובה להגיע ללאוס – מנת לאפ
סלט בשר קצוץ עם עשבי תיבול – לאפ (Laap)
כן, כן, הלאפ הוא למעשה מנה שמקורה דווקא בלאוס, אבל כאן מבטאים אותו בתור לארפ! סתם, האמת היא שמאז שמחוז איסאן (צפון-מזרח) אימץ את המנה, היא עברה כמה שינויים בתאילנד. הבשר הטחון נקרע לרצועות דקות, והוא מעורבב עם מיץ ליים, רוטב דגים ועשבי תיבול שונים, תלוי איפה במדינה תזמינו (בצפון תקבלו עשבים מרעננים יותר כמו מנטה ובזיליקום – בדרום יותר פטרוזיליה, חסה ושמיר). תוכלו להזמין את המנה בגרסה הצמחונית שלה, או עם חזיר או עוף (לאפ מו \ לאפ גאי). כמו סלט הפאפאיה, זו בעיקר מנה קטנה שכיף לחלוק עם כל השולחן, ורצוי להזמין לצידה אורז דביק, כדי לתפוס את הרוטב שנשאר בתחתית הקערה.
טיפים נוספים בנוגע לאוכל בתאילנד:
-ככל שתרדו לדרום המדינה, כך החריף הופך חריף יותר. הזמינו בזהירות.
-בדרום תאילנד יש יותר קהילות מוסלמיות, כך שקל יותר למצוא מסעדות שמציעות אוכל "חלל", שכשר גם ליהודים.
-כנסו למסעדות שיש בהן תחלופת לקוחות גבוהה, כדי לוודא את טריות האוכל.
-אין בעיה לאכול בשר מדוכני רחוב, אבל עדיף לבקש עוף או חזיר מאשר בקר – אופן הטיפול בו יסודי יותר.